Миротворці на Донбасі та співпраця зі США. Про що говорив Президент у Франції

11 листопада у столиці Франції був відкритий «Паризький форум заради миру» новий щорічний захід для вирішення глобальних проблем за підтримки міжнародної спільноти. На запрошення ініціатора події, президента країни-господаря Еммануеля Макрона, до Парижа прибули лідери майже 70 країн, серед яких був і Президент України Петро Порошенко. Форум розпочався із пам’ятної церемонії, присвяченої 100-й річниці завершення Першої світової війни. Після неї глави держав провели низку зустрічей для обговорення нагальних безпекових питань. Про що та з ким розмовляв український Президент під час свого візиту, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

На порядку денному – миротворча місія на Донбасі

Центральними переговорами за участю Порошенка стала тристороння зустріч із главами Німеччини та Франції. Згідно з повідомленнями прес-служб лідерів держав, вони обговорювали передусім ситуацію на Сході України. У заяві Макрона та Меркель за підсумками цієї розмови йшлося, зокрема, про важливість здійснення обміну заручниками та звільнення політичних бранців до кінця року.

«Була наголошена тверда позиція щодо засудження «виборів» (на окупованій Росією території Донбасу, – ред.) і підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Чітко було наголошено про те, що це є брутальне порушення Російською Федерацією взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей», – розповів Порошенко про перемовини журналістам.

На думку політичних оглядачів, головною темою зустрічі стало введення миротворців на окуповані землі. Так, у жовтні український уряд оприлюднив своє бачення перебування миротворців за участю ООН на сході держави. Проект місії передбачив поділ на військовий, поліцейський та цивільний компоненти (військові виконуватимуть розведення сил та роззброєння, поліція відновлюватиме правопорядок, а цивільний компонент забезпечить відновлення соціальної політики в регіоні). Візит до Парижа, зауважують оглядачі, міг стати нагодою для представлення цієї моделі союзникам.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що свій повноцінний план щодо миротворців на Донбасі має і Меркель: «Меркель, можливо, має намір до завершення свого терміну на посаді канцлера досягти помітного прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Вона хоче піти з великої політики, маючи конкретні результати — по Мінських угодах і миротворцях». Він переконаний, що канцлерка не збирається лишати на півдорозі розгляд проблеми війни на Донбасі, оскільки вклала чимало зусиль у вирішення конфлікту.

Спільна заява Макрона та Меркель після зустрічі з українським колегою дала журналістам підстави для обережних висновків щодо просування теми миротворців. Так, у документі йдеться про те, що питання започаткування місії Організації Об'єднаних Націй вони передали міністрам закордонних справ «для здійснення подальших політичних обмінів». Це може означати початок реальної роботи союзників України над місією, вважають ЗМІ.

Відновлення роботи Комісії Стратегічного партнерства УкраїнаСША

Підсумком візиту Порошенка до Франції стала домовленість про проведення у Вашингтоні Комісії Стратегічного партнерства Україна–США на рівні міністрів закордонних справ двох країн. Про це глава держави розмовляв особисто із американським президентом Дональдом Трампом.

В українському МЗС покладають великі сподівання на роботу цього міждержавного органу, який має надати «реального політичного поштовху» співпраці між країнами, а не стати «заходом заради заходу». Після візиту Порошенка до Парижа в рамках Комісії вже було підписано протокол про співпрацю у сфері ядерної безпеки. За словами глави українського МЗС Павла Клімкіна, цей міждержавний орган займатиметься безпековими проблемами, питаннями верховенства права й економічного блоку.

На тлі домовленостей України та США у ЗМІ звертають увагу, що очільник Білого дому та президент Росії Володимир Путін так і не провели переговори у Парижі. На думку міжнародних оглядачів, рішення Кремля визнати результати «виборів» на окупованому Донбасі стало черговою невтішною звісткою для Заходу. Також світові медіа пишуть про те, що у Франції лідери ЄС знову заговорили про створення єдиної європейської армії як протидії Росії, зокрема: французький президент зібрав очільників країн не лише для символічної церемонії вшанування загиблих, а й для нагадування про важливість засвоєння тяжких уроків Першої світової війни.